Į turnyrus kaip į tobulėjimo šaltinį žvelgiantis P. Labutis: „Labiausiai tobulėji tada, kai žaidi su geriausiais“ © P. Labučio asm. nuotr.

Prieš daugiau nei metus geriausias Lietuvos pulo žaidėjas Pijus Labutis viename iš interviu teigė, kad yra sunku pragyventi iš turnyrų prizinių fondų. Tačiau nuo to laiko 24-erių vilniečio karjeroje nemažai kas pasikeitė – visų pirma, reitingo vieta.

Pijus Labutis šiuo metu pasauliniame pulo asociacijos reitinge yra trisdešimt trečias, kai dar 2021 metų viduryje buvo pirmojo šimtuko gale. Pasak jo, būti aukščiau reitinge padeda dažnesnis apsilankymas turnyruose. Daugiau turnyrų padeda aplankyti ir naujai atsiradęs rėmėjas.

„Šiuo metu iš tikro jau įmanoma iš turnyrų pragyventi, nes daugiau rėmėjų suradau. Prizinis fondas šiek tiek pakilo turnyruose, bet iš rėmėjų jau daugiau gaunu lėšų, susiradau daugiau rėmėjų. Susiradau rėmėją, kuris padeda keliauti. Nežiūri į tai kaip į pasipelnymo šaltinį, žiūri kaip į šaltinį, kuris padeda tobulėti“, – teigia sportininkas.

Liepos mėnesis, įprastai, pulo žaidėjams būna mažiausiai aktyvus, todėl 12-os metų pirmą kartą lazdą į rankas paėmęs vilnietis ilsisi ir kaupia jėgas prieš antrąją sezono dalį.

Pilnas sportnews.lt interviu su Pijumi Labučiu:

– Pastaruoju metu WPA (pasauliniame pulo asociacijos) reitinge pakilai į 33 poziciją, kai dar prieš metus buvai antrojo šimtuko gale. Kas pasikeitė?

– Pradėjau daugiau dalyvauti įvairiose varžybose, rezultatai irgi geresni. Bet sakyčiau, kad pradėjo kilti reitingas pagrindė dėl to, kadangi pradėjau daugiau važinėti į turnyrus. Europoje šiuo metu esu gal net pirmajame 20-uke. 

– Prieš kiek daugiau nei metus su Kęstučiu Žadeikiu dviese žaidėte elitiniame pulo Pasaulio Taurės turnyre, kur atstovavot Lietuvą. Kadangi esi įpratęs žaisti vienas, koks jausmas tuomet buvo?

– Šiaip sakyčiau, kad nelabai buvo kažkokio ypatingo jausmo. Aišku, dalyvauti buvo tikrai linksma, bet formatas ten trumpas ir kažkokio tokio išskirtinio jausmo nėra. Visur vienas keliauju, tai kažkaip per daug nesureikšminu to fakto, kad dalyvavom poroje.

– Kai gavai pakvietimą į tą turnyrą, koks principas buvo? Ar tau pačiam reikėjo pasirinkti partnerį, ar kažką parinko šalia tavęs? 

– Man iš tikro reikėjo pačiam pasirinkti partnerį. Mane pakvietė pagal reitingą, o man pačiam reikėjo pasikviesti kitą žaidėją. Jaučiau, kad Kęstutis geriausias variantas. Vis tiek jie daro taip, kad po vieną stipriausią žaidėją iš šalies pakviečia, o jis jau pasirenka savo porininką.

– Tuomet ganėtinai gerai priešinotes ir tik rezultatu 4:7 pralaimėjote būsimiems čempionams Vokietijos porai, bet ar galėjo būti geriau?

– Geriau tikrai galėjo būti. Sunku buvo priprasti, formatas yra labai trumpas. Reikėjo priprasti prie daug dalykų. Manau padarėm ką galėjom. Visada gali būti geriau, bet padarėm viską kas nuo mūsų priklauso. Spaudimo pasirodyti tuomet jokio neturėjom.

– Pastarąjį pulo pasaulio čempionatą laimėjo Shane'as van Boeningas, kuris triumfo taip ilgai laukė. Ar išskirtum jį kaip geriausią pulo žaidėją šiuo momentu?

– Šiaip nesakyčiau, kad jis yra geriausias. Išrinkčiau jį top5, paminėčiau taip pat ir rusą Fedorą Gorstą, kuris šiuo metu neturi teisės dalyvauti varžybose. Manyčiau, kad šiuo metu Shane'as van Boeningas turi geriausius savo karjeros metus.

– Esi ne kartą žaidęs su Shane'u van Boeningu ir kitais stipriausiais pasaulio žaidėjais. Ar tai būna kažkas išskirtinio?

– Nėra kažko išskirtinio. Žaidi su jais ir viskas, bandai laimėti. Bandai padaryti savo darbą, bandai laimėti. Labiausiai tobulėji tada, kai žaidi su geriausiais. Nes gali kažko išmokti tuomet. Bet, sakau, į viską ne iš tos pusės stengiesi žiūrėti, labiau koncentruojiesi į savo žaidimą. 

– Estijos rinktinė jau ne kartą yra dalyvavusi pulo Pasaulio taurėje ir turi Dennisą Grabe, kuris yra pirmajame reitingo dešimtuke. Pagal tave, kodėl Estija pulo srityje yra labiau pažengusi nei Lietuva?

– Estija turi šiek tiek geresnę pulo mokyklą. Jų federacija gerai dirba, turi nemažai perspektyvaus jaunimo. Turi gerą žaidėją Dennisą, bet jis ten vienas viršuje, kitų arti nėra. Tačiau taip pat estai turi gerą programą ten, gerą finansavimą. Lietuvoje irgi buvo bandymas taip daryti, išugdyti trenerius.

– Kokios kitos šalys šauna į galvą, jei kalbant apie pulo šalis? 

– Vokietija yra labai stipri pule, taip pat Lenkija, Olandija. Kinija su Taivanu stiprios pulo valstybės, kurios turi daug stiprių žaidėjų. Japonai turi keletą gerų žaidėjų. Ispanai taip pat turi gerus žaidėjus.

– Pagal tave, kas yra visų laikų geriausias pulo žaidėjas. Ar tai būtų amerikietis Earlas Stricklandas?

– Aš manau, kad geriausias visų laikų pulo žaidėjas yra filipinietis Efrenas Reyesas. Toliau eina Stricklandas. Jeigu šiuos žaidėjus sulyginti su snukerio žaidėjais, tai Stricklandas būtų kaip kaip Stephenas Hendry, Efrenas Reyesas – kaip Ronnie O‘Sullivanas.

– Jeigu išskirti per karjerą vieną tavo didžiausia laimėjimą ar pasiekimą, koks jis būtų?

– Liublianoje esu didelį turnyrą laimėjęs, tuomet finale prieš Alexą Kazakį (6 pasaulio reitingas – aut. past) laimėjau. Prieš tai irgi kelis stiprius varžovus įveikiau. Sunku išskirti, bet jeigu vieną reikėtų, tai būtų tas turnyras Slovėnijoje. Galima išskirti ir praeito savaitgalio pergalė „Tallin Open“ turnyre.

– Jeigu pulu mėgėjiškai užsiimantis žmogus nori ateiti į pulo treniruotes ir nori pradėti važiuoti į tarptautines varžybas, ar daug kas priklauso nuo to ar jis senesnesis ar jaunesnis, žiūrint tai, ką ateityje jis gali pasiekti?

– Nuo amžiaus tikrai priklauso. Jeigu ateini jaunas į pulą, tuomet viskas įmanoma. Manau, kad sėkmingai dalyvauti tarptautiniuose pulo turnyruose reikėtų minimaliai 4 ar 5 metų pulo treniruočių. Pulo US Open varžybose dalyvavo snukerio žaidėjas Juddas Trumpas ir sunkiai jam sekėsi. Manau, kad turėtų ateiti jaunas žmogus. Vienas iš tokių išskirtinių variantų buvo Kazakis, kuris pradėjo pulą žaisti būdamas jau ne vaikas. Pagrinde senesniems žmonėms sunku yra išlaikyti koncentraciją.

– Toks banalus klausimas: ar prasti rezultatai nuvilia, ar motyvuoja? 

– Aš stengiuosi per daug dėmesio nekreipti į rezultatus. Rezultatas irgi kartais ne nuo tavęs priklauso. Kartais yra veiksnių, kurie gali pakenkti tavo rezultatui.

– Kokie yra tavo karjeros tikslai per artimiausius metus?

– Norėčiau kuo stabiliau žaisti. Jaučiu, kad galiu daugiau pasiekti. Kelių metų laikotarpyje galiu būti dar aukščiau reitinge. Bandysiu tai padaryti mažais laipteliais.

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos