E. Stanionio istorija: kaip gobšuolių sportu tapęs boksas gadina vieno geriausių Lietuvos sportininkų karjerą © AP nuotr.

Eimantas Stanionis – vienas iš geriausių Lietuvos sportininkų. Turbūt mažai, kas su šiuo teiginiu pasiginčytų. Be to, jis savo populiarumu nusileidžia kam? Turbūt tik Jonui Valančiūnui, Domantui Saboniui, Rūtai Meilutytei, Danui Rapšiui ir Mykolui Aleknai? Žinant, kad tai yra kovinio sporto atstovas, būti paminėtu tarp tokiu sportininkų 29-erių kauniečiui turėtų būti tikra garbė.

Žinomumas yra gerai, tačiau tai, kas vyksta bokse, yra negerai ir tai stabdo Eimanto Stanionio karjerą.

Pralaimėjimų profesionaliame bokse neturintis sportininkas jau daugiau nei 1,5 metų yra be kovos, be galimybės dar labiau užsikabinti elite. Reikia klausti: kodėl? Tam įtakos turėjo ir tam tikros aplinkybės, paprasčiausiai nelaimės, tačiau, kita vertus, visa situacija parodo ir tai, kaip elementari sporto šaka boksas yra patapęs verslu. Tam tikri procesai, susitariant dėl naujos kovos, užtrunka savaites, mėnesius, kas yra nenormalu.

Trumpai tariant, visa įvykių chronologija po to, kai Eimantas Stanionis žengė į elitą, nugalėdamas Radžabą Butaevą ir iškovodamas pirmą savo diržą: 


2022 m. balandžio 17 diena. Eimantas Stanionis 12-os raundų kovoje vieningu teisėju sprendimu nugali Radžabą Butaevą ir gauna WBA (reguliarųjį) pasaulio čempiono diržą. Visa Lietuva džiaugiasi. Ambicijos kyla, bokso aistruoliai aplink pasaulį nori, jog Stanionis kautųsi su pačiais geriausiais dėl tikro čempiono diržo.

2022 m. rugpjūčio mėn. Nutraukiama tyla. Bokso žurnalistas Danas Rafaelis skelbia, kad Eimantas Stanionis turėtų kautis Terrence'o Crawfordo ir Errolo Spence'o jaunesniojo kovos vakarą. Numatytos dvi datos – lapkričio 12 arba 19 diena.

2022 m. spalio 22 diena. Eimantas Stanionis patvirtina ESPN žurnalisto Mike'o Coppingerio naujiena – jis ir jo žmonės yra derybose su Errolu Spence'u jaunesniuoju dėl kovos 2023 metais. Tuo pačiu Lietuvos boksininkas atskleidžia, kad turėjo kautis arba lapkritį, arba gruodį, tačiau abi datos buvo atšauktos.

2022 m. lapkričio mėn. Planai vėl keičiasi – WBA (pasaulinė bokso asociacija) įsakė Eimantui Stanioniui susikauti su Vergilu Ortizu jaunesniuoju. 

2022 m. gruodžio mėn. Trumpi nesklandumai. Eimanto Stanionio ir Vergilo Ortizo atstovai nesusitarė dėl kovos datos bei pinigų, viskas nuėjo į akcioną, kur „Golden Boy“ agentūrą įsigijo teises į kovą.

2023 m. sausio 4 diena. Mike'as Coppingeris skelbia – Eimantas Stanionis su Vergilu Ortizu susikaus kovo 18 dieną, Teksase. Tai patvirtina ir pats boksininkas iš Kauno.

2023 m. sausio 7 diena. Nelaimė. Eimantas Stanionis paskelbė, kad prireikė skubios operacijos. Sportininkui plyšo apendicitas, kova nukeliama į balandžio 29 dieną.

2023 m. vasario 14 diena. Po derybų paskelbta nauja Vergilo Ortizo ir Eimanto Stanionio kovos data – balandžio 29 diena, 2023 metais. 

2023 m. kovo 6 diena. Eimantas Stanionis nekantrauja, keliasi į JAV treniruotis ir įvardina tai kaip „gyvenimo kovą“. 

2023 m. kovo 29 diena. Šokas. Amerikiečio ir lietuvio kova yra nukeliama dėl ligos, kurią V. Ortizas pasigavo bandydamas sutilpti į pusvidutinio svorio kategorijos svorį – rabdiomolizė. Tai liga, kuri gali baigtis negalia ar pakenkti insktų, širdies veikloms. 

2023 m. gegužės 12 diena. Po kiek ilgiau nei mėnesio sportininkų atstovai susitaria dėl naujos datos – liepos 8. Stanionis vėl jaučiasi pakylėtas – tai jo „gyvenimo kova“.

2023 m. liepos 6 diena. Tris dienos prieš kovą – galutinis ir labai skaudus šokas. Treniruotėje nualpęs Vergilas Ortizas jaunesnysis traukiasi iš kovos. Bokso renginys toliau vyksta, tačiau organizatoriai nesuranda nauja varžovo Eimantui Stanioniui. 

2023 m. liepos 11 diena. Jarronas Ennisas išreiškia norą kovoti su Eimantu Stanioniu, tačiau toliau niekas nevyksta.

2023 m. liepos 30 diena. Errolas Spence'as jaunesnys pralaimi Terrence'ui Crawfordui. Šios kovos baigtis galėjo pastumėti Stanionį susirasti naują varžovą, tačiau jokių žinių nėra.

2023 m. spalio 20 diena. Pasak „BoxingScene“ portalo, Eimantas Stanionis gruodžio 9 dieną Las Vegase turėtų susikauti su Keithu Thurmanu. Visgi kova, dėl neaiškių priežasčių, neįvyksta. 

2024 m. sausio 21 diena. Jokių žinių. Eimantas Stanionis 644 dienos yra be kovos ir taip pat iškritęs iš boxrec.com reitingo.


Šioje chronologijoje galima pastebėti, kad 2022 metų pabaigoje Eimantas Stanionis turėjo laukti bent tris mėnesius naujo savo varžovo. Žinoma, jis buvo elitinis ir kova būtų tiesiog fantastiška, pritraukusi milijonus bokso fanų prie žydrųjų ekranų, bet trys mėnesiai, toks ilgas laiko tarpas daug ką pasako. Kaip toliau viskas ėjosi, visi puikiai suprantam ir žinom. „Golden Boy“ agentūra, organizavusi Ortizo ir Stanionio kovą, lietuvį tiesiog paliko ant ledo. 

Kaip pavyzdys, 35-erių Egidijus Kavaliauskas toje pačioje svorio kategorijoje per kiek daugiau nei metus spėjo du kartus žengti į ringą, o, tuo metu, Eimantas Stanionis yra be praktikos. 

Paskutinė situacija, kai paskutinius 3 mėnesius jokių apčiuopiamų žinių apie naują Stanionio kovą nėra, irgi neramina. 

29-erių lietuvis turi puikią komandą, kas liečia sportinę pusę. Tikėkimės, kad ir jo vadybininkai nemiega. Jiems paskutinis laikotarpis irgi buvo nelengvas, tačiau reikia suprasti tai: Lietuva nori išvysti jį kovojantį, jį išvysti ringe, būnant aktyviu sportininku. Galbūt artimiausiu metu pakaktų ir silpnesnių varžovų, nes dabartinėje situacijoje jis yra visiškai iškritęs iš stipriausių reitingų. Taip negali būti, kai kalbam apie tokio talento sportininką. 

Lietuva palaiko Stanionį, o dabar galėtų palaikyti ir bokso Dievai, kurie padėtų išspręsti tuos visus „procesus“ prieš žengiant į ringą. Pasirodo, sėkmės reikia ne tik ringe, bet ir už jo ribų.

Straipsnio įvertinimas: 2 1
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos