Istorija: 12-os raundų kovoje R. Butaevą įveikęs E. Stanionis – naujai iškeptas WBA pasaulio čempionas © AP nuotr.

Lietuva turi pirmą savo pasaulio čempioną profesionalų bokse. Juo tapo Eimantas Stanionis (14-0) keturioliktoje savo kovoje, profesionalų ringe, įveikęs Radžabą Butaevą (14-1) po 12-os raundų inirtingos kovos. 

Kovą lietuvis pradėjo daug užtikrinčiau ir jau po pirmų raundų turėjo įgyti pranašumą. Tuo tarpu, antroje dalyje iniciatyva šiek tiek buvo perleista į varžovo rankas, tačiau ir tuomet lietuviui pavyko užtikrintai atstovėti, apsiginant bei atakuojant kada reikia. 

Kovos pabaigoje iš R. Butaevo buvo atimtas ir vienas taškas dėl aktyvaus stumdymosi. 

Teisėjai kovos baigtį nubalsavo taip:

113-114, 116-111, 117-110. 

Du iš trijų teisėjų užtikrintai palaikė Eimantą Stanionį, kaip kovos nugalėtoją, o vienas balsavo už WBA pasaulio čempiono diržą gynusį Radžabą Butaevą. Tokie nevieningi teisėjo sprendimai šiek tiek sukėlė nuostabą tarp bokso fanų, kadangi visi tikėjosi, jog vieningai laimės lietuvis. 

2019 metais Egidijus Kavaliauskas bandė iškovoti pasaulio čempiono diržą, tačiau tai darė nesėkmingai, o dabar žvaigždžių valanda aplankė E. Stanionį. 

Pagal planą, 27-erių kauniečio dabar turėtų laukti Yordenio Ugaso – Errolo Spence'o jaunesniojo poros nugalėtojas. Jei tokia kova įvyktų, nugalėtojas turėtų jau tris pasaulio čempiono diržus. 

Šie kovotojai kovos šią naktį kiek vėliau, o dabar jie turi po vieną diržą. 

E. Stanionis šioje istorinėje kovoje dominavo per „jabus“. Šių smūgių lietuvis atliko net 80 iš 264 bandymų (30 proc.), kai R. Butaevas pataikė vos 21 iš 341 (6 proc. tikslumas). 

Lietuvis iš viso tiksliai pataikė 222 (37 proc. tikslumas) smūgius, o jo varžovas 140 (19 proc. tikslumas). Naujai iškeptas pasaulio čempionas daugiausiai smūgiavo šiuose raunduose: 5-ame, 6-ame, 9-ajame ir 12-ame. 5-ame ir 6-ame daug smūgiavo ir lietuvio varžovas, kai buvo atvira kova. 

Kovos eiga:

1 raundas. Kova prasidėjo žvalgyba. Pirmajame raunde lietuvis keleta kartų gerai „patikrino varžovo kepenis“, tačiau iš esmės raundas buvo ramus. 

2 raundas. Antrasis raundas buvo apylygis, kovotojai apsikeitė smūgiais, tačiau Stanionis vėl atrodė užtikrintai, niekuom nenusileisdamas varžovui. 

3 raundas. Trečiajame raunde kovotojai apsikeitė, ko gero, rimčiausiomis atakomis iki šiol kovoje. Tiek vienas, tiek kitas boksininkas turėjo gerų momentų, tačiau abu kovotojai liko ant žemės. 

4 raundas. Ketvirtasis raundas buvo pakankamai ramus, vienąsyk teisėjui teko išskirti kovotojus dėl taisyklių pažeidimo, o raundo gale Butaevas pataikė keletą stiprių smūgių į Stanionio kūną. 

5 raundas. Šis raundas savo aktyvumu neišsiskyrė, tačiau panašu, kad jį laimėjo lietuvis. 

6 raundas. Raundo viduryje Stanionis surengė labai rimtą išpuolį, kelis kartus varžovui pataikydamas į galvą ir kepenis. Po to pasidarė atvira kova ir boksininkai ne kartą apsikeitė smūgiais. 

7 raundas. Septintajame raunde nustebino statistika: Stanionis kol kas pataikė 22 iš 56 smūgių (39 proc.), Butaevas pataikė 14 iš 59 (23 proc.)

8 raundas. Šis raundas buvo ganėtinai apylygis. Teisėjui teko ne kartą darbuotis ir išskirti sportininkus, tad bent pusę raundo minutes buvo sugaišta tokiu būdu. 

9 raundas. Jeigu pirmoje kovos pusėje labiau dominavo Lietuvos boksininkas, tai antroje daug užtikrinčiau atrodė kovotojas iš Rusijos, kol lietuvis atrodė pavargęs. Tiesa, smūgių pataikymo procentas vis dar yra stipriai E. Stanionio pusėje. 

10 raundas. Šiame raunde Stanionis labai gerai dirbo gynyboje, kas leidžia tikėtis, jog teisėjai šį raundą skirs būtent lietuviui. 

11 raundas. Vienuoliktajame raunde buvo pirmas momentas per kovą, kurio metu galėjo šiek tiek sunerimti lietuvio gerbėjai. Butaevas pataikė keleta labai tikslių ir stiprių smūgių per vieną ataką, Stanionis šiek tiek susvirduliavo, tačiau galų gale atsilaikė. Beje, šiame raunde rusas prarado svarbų tašką, kadangi per daug stumdė savo varžovą – teisėjo sprendimu. 

12 raundas. Kovos pabaigoje E. Stanionis pataikė kelis labai rimtus smūgius varžovui į veidą. Šie smūgiai ir veiksmai turėjo gerai vainikuoti visą kovą ir garantuoti kauniečiui pergalę, kuris baigė kovą su krauju veide. 

Straipsnio įvertinimas: 3 0

Kitos naujienos