Ar turėtumėte finansuoti vaiko sportinę karjerą pasiskolindami? Kodėl ir kodėl ne © FIBA nuotr.

Apie vaikų karjeras nėra kalbama itin daug, tačiau apie tai galvoja tikrai labai daug tėvų. Vieni tėvai vaikus į sportą veda, nes nori išpildyti savo svajones, kiti dėl vaiko gerų duomenų, o dar kiti, nes galvoja, kad tai bus geriausia pačiam vaikui. Priežasčių, kodėl vaikai pradeda sportuoti yra labai daug, tačiau, ką reikia daryti, jeigu tėvai neturi sąlygų išleisti vaiką į mylimą ir mėgstamą sporto šaką? Tikriausiai greitieji kreditai čia nėra geriausias sprendimas, nebent reikia sumokėti vienkartinį mokestį už tam tikrą turnyrą arba išleisti vaiką į stovyklą, o tuo metu pinigų nėra.

Tačiau, ką reikėtų daryti, jeigu lankyti patį sportą yra tėvams per brangu? Ar geras sprendimas yra ieškoti būdų pasiskolinti pinigų ir už juos finansuoti vaiko svajonę? Tai yra labai diskutuotinas dalykas ir tikriausiai viena tėvų dalis net nedvejodami taip ir padarytų, tačiau tikrai yra ir kita dalis tėvų, kurie tiesiog susitaikytų su realybe ir parinktų vaikai kitokią veiklą, už kurią gali sumokėti. Jeigu pažvelgtume į garsius sportininkus, tikrai nemažas procentas užaugo ne itin turtingose šeimose, dažnai tai būna viena iš pagrindinių motyvacijų, kodėl jie laikosi įsikibę sporto, nes tai viskas, ką jie turi. Tuo pačiu, jie mato, kaip tėvai aukoja viską, kad tik suteiktų galimybes vaikui sportuoti.

Vertinti šią situaciją reikėtų dar matant tikslius skaičius, kadangi ne visi tėvai turi sąlygas pasiskolinti didelius pinigus, jeigu jų finansinės galimybės to neleidžia. Tai reikia, kad bent jau būtų galimybė pasiskolinti tokią sumą, kurios užtektų sportinei karjerai finansuoti. Jeigu žiūrėtume iš finansinės pusės, tai gali būti labai rizikingas sprendimas, kadangi niekas nėra tikras, kad vaikui sportinė karjera pasiseks ir ji galiausiai atsipirks. Jeigu karjera pasiseks, net neabejojama, kad vaikas už tai atsidėkos – padengs ne tik paskolą, bet ir padės tėvams įsitvirtinti senatvėje. Tačiau, o kas jeigu sportinė karjera nesusiklosto?

Vis tik, reikia atkreipti ir į moralinę pusę. Visi tėvai nori, kad jų vaikas būtų pats laimingiausias ir galėtų siekti savo svajonių. Jeigu pinigų pasiskolinimas yra vienintelė galimybė suteikti vaikui kelią siekti svajonės, tuomet reikėtų daryti viską, kad jis tokią galimybę ir turėtų. Žinoma, reikia įvertinti ir vaiko perspektyvas. Jeigu tai yra tiesiog vaiko norų pildymas, tuomet reikia gerai pagalvoti, ar tikrai to reikia. Tačiau, geriausi savo srities specialistai jau nuo mažų dienų gali pasakyti, kuris vaikas yra perspektyvus tam tikroje sporto šakoje. Žinoma, būna išimčių ir per anksti nurašyti tikrai nereikėtų, tačiau, jeigu galima įžvelgti, kad vaikas turi perspektyvų, tuomet reikėtų daryti viską, kad tik jis turėtų galimybę tęsti sportinę karjerą ne tik ten, kur jam patinka, bet kur turi ir perspektyvų tapti profesionaliu, aukšto lygio sportininku.

Jeigu kalbėtume apie pačias sumas, reikia atkreipti dėmesį į tai, apie kokią sporto šaką kalbame. Pavyzdžiui, Lietuvoje lankyti ledo ritulį yra daug brangiau nei krepšinį. Tačiau, atkreipti dėmesį reikėtų ir į tai, kad tam tikros sporto šakos specialistų trūkumas gali apsunkinti vaiko karjeros kelią. Jeigu žiūrėtume į krepšinį, jo lankymas nėra labai brangus, todėl paskolos dydis nebūtų labai didelis. Taip pat, jeigu jau nuo mažų dienų atsirastų didelių perspektyvų, Lietuvoje yra įvairių programų, kur galima gauti stipendijų ir tai žymiai palengvintų vaiko sportinės karjeros finansavimą.

Nereikėtų skolintis didelių pinigų, jeigu vaikas neturi didelių perspektyvų. Kad ir kaip sunku tai bebūtų, bet didelė paskola gali būti finansinė našta visam gyvenimui, todėl geriau investuoti į vaiką kitais būdais ir sukurti jam gerą, patogų gyvenimą dabar. Jeigu jam tam tikra sporto šaka yra tik noras ir nieko daugiau, tuomet tikrai nereikėtų ne tik atiduoti visų savo pinigų, bet dar ir pasiskolinti, kad patenkinti vaiko užgaidą. Taip, užklasinė veikla yra svarbu, tačiau reikia įvertinti ir tai, kad atidavus visus pinigus dabar, vėliau gali būti dar sunkiau. Geriau taupyti ir paruošti pinigų vaiko išsilavinimui. Sportinės karjeros yra labai rizikingos ir atiduoti viską galima nebent tokiu atveju, kai tikrai yra tikima savo vaiku, o jis savo rezultatai ir atsidavimu sportui jums suteikia džiaugsmą ir laimę, dėl kurios negaila nieko.

Straipsnio įvertinimas: 1 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos