Nerealu: M. Alekna ir A. Gudžius užlipo ant pasaulio čempionato podiumo! © Reuters nuotr.

Nepriklausomos Lietuvos istorijoje – beprecedentis atvejis lengvojoje atletikoje.

Lietuva pirmąsyk turi du lengvaatlečius, kurie užlipo ant podiumo viename iš didžiųjų lengvosios atletikos turnyrų (Europos, pasaulio čempionatuose ir olimpinėse žaidynėse). Oregone vykstančiose pasaulio pirmenybėse disko metimo finale Mykolas Alekna (69.27 m) užėmė antrąją vietą, A. Gudžius (67.55 m) – trečiąją.

Tame pačiame finale krito M. Aleknos tėvo Virgilijaus pasaulio čempionatų rekordas. Jį pagerino finale triumfavęs slovėnas Kristjanas Čehas su 71.13 m metimu.

Sidabro medalį iškovojęs 19-metis diską nusviedė ketvirtuoju bandymu – 69.27 m (66.64 – 67.87 – 67.28 – 69.27 – x – x).

Antrą medalį per savo karjerą pasaulio pirmenybėse iškovojęs A. Gudžius bronza pasidabino taip pat po geriausio 4 bandymo – 67.55 m (67.31 – 66.06 – x – 67.55 – x – x). Prieš 5 metus kaunietis iškovojo auksą šiose pirmenybėse.

Vienas panašus atvejis į šį kol kas buvo tik 1986 metais, taip pat disko metimo varžybose, kai Europos čempionate Štutgarte Romas Ubartas iškovojo aukso medalį, o Vaclovas Kidykas (dabartinis Gudžiaus treneris) laimėjo bronzą. Tuomet abu sportininkai atstovavo SSRS vėliavą. 

R. Ubartas ir V. Kidykas turėjo dar kelis šansus abu lipti ant podiumo, tačiau pasaulio čempionate to nepadarė. 2022 metais šį unikalų pasiekimą pasiekė kylanti žvaigždė Mykolas Alekna ir tituluotasis Andrius Gudžius.

Finale vos ketvirtą vietą užėmė olimpinis čempionas Danielis Stahlis. Švedui pritrūko 46 centimetrų iki medalio. Jo tėvynainiui, olimpiniam vicečempionui, Simonui Petterssonui pritrūko 56 centimetrų. Šeštas liko austras Matthew Denny, austras Lukas Weisshaidingeris net nepateko į antrąją finalo dalį. 

M. Alekna taip pat yra U20 pasaulio čempionas, šiame sezone į disko metikų elitą įsiveržęs su trečiu geriausiu rezultatu. Šiame sezone taip pat šių dviejų disko metikų laukia ir Europos čempionatas, ir Deimantinės lygos finalas. 

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos