TOP10: Europos krepšinio legendos, kurios baigė karjerą šį tarpsezonį © FIBA nuotr.

Šį tarpsezonį Europos krepšinyje apie karjeros pabaigą paskelbė ne vieną Europos krepšinio legenda. Tarp jų buvo ir lietuvių, o taip pat ir labai gerai žinomų Eurolygos legendų. 

Sportnews.lt atrinko 10 garsiausių pavardžių, kurios oficialiai paskelbė apie karjeros pabaigą: 

10. Kostas Kaimakoglou. Kostas buvo ilgametis Graikijos rinktinės žaidėjas, o taip pat net 9 metus atstovavo vienai užsienio komandai, Kazanės UNIKS klubui, kas tikrai yra retas reiškinys, kai legionerius Europoje gali net 9 metus praleisti vienoje komandoje. Kazanėje jis tikrai užsitarnavo legendos statusą, o taip pat 2011 metais su „Panathinaikos“ sunkusis krašto puolėjas tapo Eurolygos čempionu. 

9. Renaldas Seibutis. Lietuvos krepšinio legenda, beabejo, kuris 2007 metais išgirdo savo pavardę ir NBA naujokų biržoje. Tiesa, šanso debiutuot NBA Renaldas taip ir negavo, tačiau šventojiškis turėjo tikrai gerų sezonų „Vilniaus Ryte“ bei „Žalgiryje“, o Eurolygoje gynėjas žaidė viso 6 sezonus. Su Lietuvos rinktine Renaldas 2010 metais iškovojo bronzos medalius Pasaulio čempionate. 

8. Stratos Perperoglou. Stratos yra tris kartus Eurolygos čempionas, o tai daug ką jau pasako. Nors visos karjeros metu Eurolygoje graikas nemetė daugiau nei 10 taškų per rungtynes vidutiniškai, tačiau jis visada buvo itin patikimas snaiperis, o ir pasižymėjo gera gynyba. Viso Stratos praleido net 11 sezonų Eurolygoje ir žaidė penkeriose skirtingose komandose. 

7. Fernando San Emeterio. Ispanijos krepšinio legenda, vienareikšmiškai. Fernando su Ispanijos rinktine yra iškovojęs net 4 Europos čempionato medalius, iš jų triumfavęs du kartus: 2015 metais Prancūzijoje bei 2011 metais Lietuvoje. O taip pat ispanas yra apturėjęs ir puikių sezonų Eurolygoje, kai 2010/11 metų sezone atstovavo „Caja Laboral“ ekipą, dabartinę „Baskonia“. Tuomet Fernando metė net po 13,7 taško, atkovodavo po 5,5 kamuolio, rinko po 19,1 naudingumo balo ir buvo labai ryškus Eurolygos kontekste. 

6. Nikos Zisis. Jeigu Statos Perpereglou net 11 sezonų žaidė Eurolygoje, tai Zisis praleido 16 sezonų stipriausioje Europos krepšinio lygoje. Per visą Eurolygos istoriją legendinis graikų įžaidėjas yra 7-as pagal sužaistų rungtynių skaičių Eurolygoje, o taip pat 11-as pagal atliktų rezultatyvių perdavimų skaičių. Graikas buvo labai ryškus Eurolygos žaidėjas daugiau nei vieną dešimtmetį, o taip pat Nikos 2006 metais su Graikijos rinktine iškovojo Pasaulio čempionato sidabro medalius, kai pusfinalyje netikėtai patiesė JAV rinktinę. 

5. Ioannis Bourousis. Dar vienas graikas sąraše, kuris dar būdamas 32-erių Eurolygoje su „Laboral Kutxa“ demonstravo tokią statistiką: 14,5 pelnyto taško, 8,7 atkovoto kamuolio bei 21,1 naudingumo balo per rungtynes. Tačiau nuo to momento aukštaūgio karjera gan greitai nuėjo žemyn, tačiau karjera vis tiek buvo labai įspūdinga. 14-ą metų Ioannis žaidė Eurolygoje, 2015 metais tapo Eurolygos čempionu, o taip pat su Graikija 2005 metais triumfavo Europos čempionate bei ilgą laiką Europoje buvo tiesiog dominuojantis centras.

4. Jonas Mačiulis. Kaunietis apie savo karjeros pabaigą paskelbė dar praeitą savaitę ir to buvo galima laukti. Kaip pats Jonas teigė 15min, tinkamų pasiūlymų jis nesulaukė, o šiaip sau, dėl nieko žaisti nenorėjo. Tačiau Europos krepšinio gerbėjai šį Lietuvos mohikaną tikrai įsimins. Jonas Mačiulis savo karjerą pradėjo, beabejo, Kauno „Žalgiryje“, vėliau žaidė „Panathinaikos“ ekipoje, kur tikrai pėdsaką paliko, o 2015 metais triumfavo Eurolygoje su Madrido „Real“.

Karjera įspūdinga jau klubiniame krepšinyje, o daug rimtų pasiekimų Jonas pasiekė ir su rinktine. Vienas iš jų 2015 metų Europos čempionate, kai lietuviai iškovojo sidabro medalį, o kaunietis buvo išrinktas į simbolinę turnyro rinktinę, kadangi Lietuvą atvedė iki tokio pasiekimo. Taip pat Jono CV – 2010 metų bronza Pasaulio čempionate, 2013 sidabras Europos čempionate, 2005 metų auksas Pasaulio jaunimo (iki 21 metų) čempionate, auksas Universiadoje 2007 metais bei tais pačiais metais iškovota bronza Europos čempionate. Ką galima daugiau pridurt? Tiesiog Lietuvos krepšinio legenda. 

3. Omri Casspi. Iš šito viso sąrašo Omri yra palikęs didžiausią pėdsaką už Atlanto, NBA lygoje. Izraelio krepšinio legenda net 11 metų žaidė NBA lygoje, o geriausias jo sezonas buvo 2015/16 metais, kai už Sakramento „Kings“ lengvasis krašto puolėjas metė po 11,8 taško per rungtynes ir atkovodavo po beveik 6 kamuolius. Omri karjerą baigė Europoje, Tel Avivo „Maccabi“ komandoje. Tik gaila, kad tas sugrįžimas nelabai pavyko ir į karjeros galą patyrusį veteraną jau kamavo rimtos traumos. 

2. Felipe Reyesas. Du Eurolygos titulai ir 18 metų praleistų su Madrido „Real“ komanda. Ispanijos aukštaūgis, kuris savo laiku tikrai dominavo Eurolygoje ir buvo vienas iš ryškiausių priekinės linijos žaidėju. Felipe dar kartais pavadinamas ir „senosios mokyklos“ žaidėju, kadangi visada žino, kur atsidurti, kaip išprovokuoti pražangą ir sužaisti gudraujant, panašiai kaip Paulius Jankūnas. Galima pridurti ir tokius faktus, kad Reyesas kol kas yra 2-as pagal atkovotus kamuolius Eurolygos istorijoje, 6-as pagal naudingumo balus ir 3-as pagal sužaistas rungtynes. Sertifikuota Eurolygos legenda. 

1. Vassilis Spanoulis. Turbūt mažai kas pasiginčytų su šiuo teiginiu, jog Vassilis Spanoulis yra vienas iš top3 geriausių visų laikų Eurolygos žaidėjų, jei ne pats geriausias. 3 Eurolygos titulai, 3 Eurolygos finalo ketverto MVP apdovanojimai, 1 reguliariojo sezono MVP titulas, 8 kartus išrinktas į Eurolygos sezono komandą ir taip pat V. Spanoulis buvo išrinktas į Eurolygos dešimtmečio (2010-20 metų) komandą. „Kill Bill“ žaidimas karjeros pike buvo nuostabus ir tiesiog nesustabdomas, su savo tritaškiais pasitraukus į šoną, tiksliais rezultatyviais perdavimais bei prasiveržimais link krepšio. Taip pat Vassilis yra ir rezultatyviausias bei naudingiausias visų laikų Eurolygos žaidėjas. Nereikia pamiršti ir graiko pasiekimų su Graikijos rinktine, kai 2005 metais buvo laimėtas Europos čempionatas, o 2006 metais sidabro medalis Pasaulio čempionate. Šį tarpsezonį su Graikija 39-erių veteranas dar norėjo patekti ir į olimpines žaidynes, tačiau nelemta trauma sutrugdė tai padaryti, ko pasekoje Eurolygos legenda baigė ir savo karjerą. 

Savo karjerų dar oficialiai nebaigė Luisas Scola ir broliai Gasoliai – Marcas bei Pau, todėl jų ir nėra šitame sąrašė, nors jie čia puikiai tiktų. 

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos