U. Mažutaitytė baigė profesionalios sportininkės karjerą © AFP nuotr.

3 kart pasaulio čempionato ir 2 kart Europos plaukimo čempionato dalyvė, daugkartinė Lietuvos čempionė ir nacionalinė rekordininkė Ugnė Mažutaitytė baigė plaukikės karjerą. Šis sprendimas buvo paskelbtas trečiadienį.

„Mintis išeiti iš profesionalaus sporto sukosi jau kurį laiką. Tada, kai nepavyko patekti į olimpiadą, išblėso ir noras toliau tęsti savo plaukimo karjerą. Praeiti metai buvo itin sunkūs, viskas vertėsi aukštyn kojomis ir, nuoširdžiai sakant, pavargau. Visgi, dabar supratau, kad dvidešimt metų plaukiau ne tam, kad patekčiau į olimpiadą, o todėl, nes man patiko augti, mokytis, varžytis ir keliauti. Plaukimas suteikė galimybes, kurių metu supratau, kad galiu save realizuoti ne tik šiame sporte, – apie sprendimą pasitraukti iš profesionalaus sporto kalbėjo U. Mažutaitytė. –

Plaukimui visada būsiu dėkinga, kiekvieną kartą po treniruotės išlipdavau sužinojus vis kažką naujo apie save, apie sportą. Sunkios treniruotės ir iššūkiai suformavo stiprų charakterį, atsakomybės jausmą ir profesionalią darbo etiką. Ir tai, manau, yra svarbiausia – augti kaip asmenybei.“ 

Kaip prisimena sportininkės mama ir trenerė Rasa Mažutaitienė, Ugnei į šią sporto šaką ateiti buvo labai lengva, nes plaukimą ir baseiną matė visada, nuo pat gimimo. Plaukti ją išmokė močiutė, o jos artimieji, tėvai, seneliai – praeityje taip pat rinkosi plaukikų kelią.

Būdama penkerių Ugnė jau dalyvavo pirmose plaukimo varžybose, o ūgtelėjusi pradėjo džiuginti savo pasiekimais. 25-erių Kauno plaukimo mokyklos auklėtinė ne kartą gynė mūsų šalies garbę svarbiausiose tarptautinėse varžybose, Europos ir pasaulio čempionatuose.

„Plaukimo dėka apkeliavau pasaulį, patyriau neįkainojamų nuotykių. Baigiau universitetą Kalifornijoje, atradau naujų aistrų, hobių, susipažinau su nuostabiais žmonėmis. Būtent plaukimo dėka po varžybų Azijoje, supratau, kad noriu ten ir pagyventi, tad dabar rugpjūčio gale keliuosi tyrinėti Kinijos politinę satyrą Pietų Korėjos Hankuk universitete, – ateities planais dalijosi plaukikė. –

Išties plaukimas atvėrė daug durų. Ir dabar prieinu prie išvados, kad labai džiaugiuosi žmogumi, kokiu mane išaugino šis sportas. Joks iššūkis nėra per didelis, žinau kas esu, turiu tvirtą nuomonę ir nebijau jos pasakyti. Esu pasiruošusi nerti į naujus nuotykius.“

2010 m. Tartu (Estija) U. Mažutaitytė tapo Baltijos šalių vicečempione, o jau po metų iš šio čempionato Rygoje (Latvija) grįžo su aukso medaliais.

2011 m. Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Trabzone (Turkija) lietuvė užėmė 4 vietą merginų 200 m plaukimo nugara rungtyje.

2012 m. sportininkė dalyvavo Europos jaunimo čempionate Antverpene (Belgija), kur sėkmingai pateko į 100 ir 200 m plaukimo nugara pusfinalius, o dar po metų Poznanėje (Lenkija) plaukikė tapo 200 m nugara rungties Europos jaunimo vicečempione.

2013 m. pasaulio jaunimo čempionate Dubajuje (JAE) U. Mažutaitytė padėjo šalies mišriai komandinei estafetei sėkmingai patekti į finalą – 4 x 100 m kombinuotu būdu atrankoje ji su Rūta Meilutyte, Deividu Margevičiumi ir Povilu Strazdu užėmė 3 vietą. Finale plaukę Danas Rapšys, R. Meilutytė, P. Strazdas ir Eva Gliožerytė tada Lietuvai iškovojo sidabrą.

Pasaulio plaukimo čempionate Barselonoje (Ispanija) U. Mažutaitytė debiutavo užimdama 26 vietą moterų 200 m plaukime nugara. Herninge (Danija) vykusiame 2013 m. Europos čempionate trumpajame baseine ji šioje rungtyje užėmė 15 vietą.

Tais pačiais metais U. Mažutaitytei buvo suteiktas Tarptautinio plaukimo meistro vardas.

„Noriu padėkoti Lietuvos plaukimo rinktinės narei Ugnei Mažutaitytei ir jos treneriams Rasai Mažutaitienei, Rimvydui Šalčiui už Lietuvos vardo garsinimą, už atstovavimą Lietuvai Europos ir pasaulio čempionatuose. Ačiū Jums! Linkiu Ugnei sėkmės tolesniuose gyvenimo etapuose“, – sportininkei ir jos treneriams išreiškė padėką Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Saulius Binevičius.

2014 m. kaunietė dalyvavo Nankine (Kinija) vykusiose antrose jaunimo vasaros olimpinėse žaidynėse, kur 200 m plaukimo nugara rungtyje buvo 14-a.

Londone (Didžioji Britanija) 2016 m. Europos čempionate U. Mažutaitytė pateko į moterų 200 m plaukimo nugara pusfinalį, kuriame užėmė 16 vietą, o pasaulio čempionate (25 m baseine) Vindsore (Kanada) 200 m nugara rungtyje buvo 20-a.

2017 m. pasaulio čempionate Budapešte (Vengrija) lietuvė, plaukdama 200 m nugara, užėmė 22 vietą.

Taip pačiais metais Kalifornijos valstijos Fresno universiteto (California Fresno State University) studentė U. Mažutaitytė Taipėjuje (Taivanas) vykusioje Universiadoje plaukė moterų 200 m plaukimo nugara pusfinalyje, kuriame iškovojo 14 vietą.

2017 m. pabaigoje kaunietė vyko į Europos čempionatą trumpajame baseine, kuris vyko Danijos sostinėje Kopenhagoje. Ten lietuvė užėmė 12 vietą 200 m plaukimo nugara rungtyje.

2019 m. plaukikė dalyvavo pasaulio čempionate Kvandžu (Pietų Korėja), kur su komandos draugais Kotryna Teterevkova, Deividu Margevičiumi ir Tadu Duškinu buvo 18-i mišrioje estafetėje 4 x 100 m kombinuotu būdu.

2019 m. gruodį nacionaliniame JAV čempionate lietuvė, atstovaudama Fresno universiteto komandai, moterų 200 m plaukimo nugara rungtyje užėmė 6 vietą ir finišavusi per 2 min. 11,56 sek. užfiksavo Lietuvos rekordą.

Praėjusiais metais Budapešte (Vengrija) vykusiame Europos plaukimo čempionate U. Mažutaitytė sėkmingai pateko į 200 m nugara rungties pusfinalį ir jame iškovojo 15 vietą.

Ilgametės sportinės karjeros pabaigą plaukikė pažymėjo simboliškai – Lenkijos mieste Lodzėje vykusiose Europos universitetų žaidynėse ji moterų 100 m plaukimo nugara rungtyje užėmė trečią vietą ir Vytauto Didžiojo universitetui pelnė bronzos apdovanojimą.

„Dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie šio mano kelio. Žinoma, ačiū mano mamai, kuri mane palaikė ir buvo ramstis pačiuose sunkiausiuose momentuose, parodė, kad gyvenimas tai ne tik plaukimas. Treneriui Rimvydui Šalčiui, kuris buvo tas treneris, kuris padėjo man įplaukti į pasaulinio lygio varžybas. Ačiū ir mano buvusiai trenerei Jeanne Fleck, kuri įskiepijo discipliną ir gebėjimą greitai adaptuotis. Ir, žinoma, visiems draugams, kolegoms, kurie buvo šalia ir palaikė“, – dėkojo sportininkė.

U. Mažutaitytei iki šiol tebepriklauso šeši Lietuvos moterų rekordai visose plaukimo nugara rungtyse.

Geriausi plaukikės asmeniniai rezultatai:

    • 50 m nugara (25 m baseinas) – 27.91 LR | 2019 m. Anykščiai
    • 50 m nugara (50 m baseinas) – 28.76 LR | 2021 m. Klaipėda
    • 100 m nugara (25 m) – 59.73 LR | 2019 m. Anykščiai
    • 100 m nugara (50 m) – 1:01.60 LR | 2021 m. Klaipėda
    • 200 m nugara (25 m) – 2:07.29 LR | 2019 m. Anykščiai
    • 200 m nugara (50 m) – 2:11.56 LR | 2019 m. Atlanta (JAV)

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos