Lietuvoje žaisti ir žiūrėti tenisą įperkama ne visiems – bilietų kainos sukėlė atsiliepimų bangą © Tenisas

Lietuva po kelerių metų pertraukos vėl atsirado teniso pasaulio žemėlapyje, tačiau ar ilgam? Prieš kelerius metus mūsų šalyje dar vyko ITF lygio teniso turnyras, kuris vadintas stipriu pavadinimu „Prezidento Taurė“ ir vyko Vilniuje, Bernardinų aikštyne. Šis turnyras buvo puiki proga pamatyti Lietuvos žaidėjus ir taip pat sužinoti jų pajėgumą lyginant su kitais pasaulio tenisininkais.  

2019 metais „Prezidento Taurė“ vyko paskutinį kartą ir daugiau apie šį turnyrą girdėti neteko, nors turnyras turėjo puikią istoriją ir prasmę. Nuo 1994 metų kasmet rengiamas turnyras buvo panaikintas ir Lietuva prarado vienintelį oficialų vyrų teniso turnyrą.  

Lietuvos sugrįžimas į teniso kalendorių įvyko netikėtai, tačiau daugeliui lietuvių tai buvo puiki staigmena. 2021 metais buvo paskelbta, kad tų pačių metų rudenį šalyje bus surengtas moterų ITF lygio turnyras „SEB arenos“ kortuose. Tokio lygio moterų turnyro šalyje per atkurtą nepriklausomybės laikotarpį dar nebuvo. 

Jau kitais metais teniso bendruomenė buvo nustebinta dar labiau, kai rudenį startavo ATP „Challenger“ lygio turnyras „Vilnius Open by kevin.“, kuris vyko atnaujintoje „SEB Arenoje“. Turnyro prizinį fondą sudarė 45 730 € bei atvyko ne vienas žinomas teniso žaidėjas. Tikriausiai pagrindinis ačiū už progą pamatyti lietuvius tokio lygio turnyre turi atitekti finansinei institucijai „kevin.“ ir vienam jos įkūrėjų Pavel Sokolov, kuris šį turnyrą padarė tikrai vertą pagyrų.  

Verta paminėti, kad būtent Pavel Sokolov yra vienas iš šio sporto entuziastų ir pats yra dalyvavęs mėgėjų turnyruose.  

„Vilnius Open by kevin.“ susilaukė geriausių įvertinimų, o žaidėjai galėjo mėgautis nemokamu apgyvendinimu ir visomis kitomis paslaugomis, kurios leido pilnai koncentruotis į turnyrą. Verta paminėti, kad žinomų rėmėjų buvo ir daugiau – „DARNU GROUP“ bei „SEB“.  

Šio turnyro paskutinė diena buvo sausakimša, o finalą stebėti buvo galima ir per BTV televiziją. Panašiai atrodė ir šeštoji turnyro diena, kurioje buvo sužaisti vienetų pusfinalių mačai bei dvejetų finalas.  

Tiesa, kitomis dienomis žiūrovų tikrai nebuvo tiek daug, o viena iš pagrindinių to priežasčių galimai galėjo būti kaina. Vienos dienos bilietas kainuoti galėjo ir virš 30 eurų, tačiau idėja, jog šis turnyras gali būti pirmasis ir paskutinis Lietuvoje, visus skatino apsilankyti.  

„Vilnius open by kevin.“ turnyro metu buvo pranešta, kad 2023 metais tenisas iš Lietuvos nedings ir žiūrovų lauks net 3 renginiai – ITF lygio turnyras, Daviso taurės etapas ir viską vainikuos dar vienas ATP „Challenger“ turnyras, kurio prizinį fondą šį kartą sudarys 118,000 €.  

2023 metai turėjo būti didžiausi teniso prasme Lietuvai, o žiūrovai tikrai laukė įspūdingų kovų bei tautiečių pergalių. Tačiau, kaip parodė jau įvykę šie turnyrai, tiesa yra kiek kitokia ir galimai tolimesni turnyrai nebus tokie sėkmingi, jei išvis jie įvyks.  

Metus atidarė ITF vyrų turnyras, kuriame triumfavo perspektyvus Lietuvos teniso žaidėjas Edas Butvilas. Jis finale pranoko aukščiau reitinge esantį žaidėją. Nors pergalė ir buvo pasiekta, tačiau pats turnyras šioje vietoje pralaimėjo, nes visi mačai vyko tuščioje salėje. Kyla klausimas kodėl žmonių nesudomino šis turnyras? Atsakymas tikrai paprastas. ITF lygio turnyrai labai dažnai yra nepopuliarūs ir aplankomi tik didžiausių fanų, kurie, be abejo, turi tam laiko, nes daugelis susitikimų vyksta dienos metu. Šiuo atveju turnyras Vilniuje vėl išsiskyrė iš kitų tokių turnyrų, nes įėjimas buvo mokamas ir vienos dienos bilietas kainavo apie 8 eurus. Finalinis mačas, kuriame galėjome matyti lietuvį, kainavo 15 eurų asmeniui.  

Per visus metus vyrų ITF lygio turnyrų vyksta virš 500, o daugelis jų yra visiškai nemokami, nes žiūrovų pritraukti į tokį renginį ir taip nėra lengva.  

Kalbant apie didįjį Lietuvai turnyrą „Vitas Gerulaitis Cup“ ir jo kainas bei žiūrovų kiekį, tikrai galima pastebėti didžiulį nuosmukį žiūrovų susidomėjime. Vienos dienos bilietas kainuoja nuo 23 eurų, tačiau didžioji dalis susitikimų vyksta dienos metu, o norint ateitį tik į vieną mačą patogiu metu kaina nekinta, nors tai būtų ir paskutinis dienos susitikimas.  

Alternatyviu variantu siūlomas savaitinis bilietas – jo kaina apie 80 eurų. Tačiau, vertinant faktą, kad daugelis žaidėjų yra mažiau žinomi ir žaidžia pirmuosius sezonus ATP ture, galima numatyti, jog tenisas nebus pats kokybiškiausias ar įdomiausias.  

Palyginimui, kitą savaitę startuos ATP „Challenger“ turnyras Prancūzijoje, kurio dienos bilietas kainuos nuo 3 iki 5 eurų.  

pranc

 

Įdomus faktas, kad daugelis ATP lygio turnyrų, netgi kai kurie ATP „Masters“ (geriausio lygio turnyras – bet ne „didysis kirtis“) gali jums pasiūlyti bilietus nuo 15 eurų, priklausomai nuo mačų kiekio ir jų datos.  

Prancūzijoje vasarį taip pat vyks ATP 250 lygio turnyras „Open 13 Provence“, kuriame vienos dienos bilietas kainuos 28 eurus. Tiesa, turnyro mačai vyks didelėje arenoje, kurioje tenisą galima stebėti bus iš įvairių rakursų. 
 
 

Pranc2

Kitą savaitę JAV startuos „Delray Beach Open“ ATP 250 turnyras, kuris kasmet pritraukia didelį kiekį žiūrovų ir juos stebina ne tik profesionalių tenisininkų mačais, bet ir įvairiomis pramogomis, jau karjerą baigusiais žinomais teniso žaidėjas. Atitinkamai ir kaina yra aukštesnė už kitų ATP 250 lygio turnyrus, tačiau pigiausius bilietus vis tiek galima įsigyti už 44 JAV dolerius. 

Tuo tarpu Vitas Gerulaitis Cup darbo dienomis žiūrovų antplūdžio nesulaukė. Visos viltys buvo dėtos į lietuvių pasirodymus, tačiau didžioji jų dalis pasibaigė jau po pirmųjų kovų. Net Ričardo Berankio pasirodymas nepritraukė tiek žiūrovų, kad jie užpildytų visas sėdimas vietas ar bent pusę jų.

Jei lietuviai negali pritraukti žiūrovų, tai tuomet kas gali? Atsakymas paprastas ir garantuotas, kad juo nebus britas Liamas Broady, kurio mačą stebėjusius žiūrovus buvo galima suskaičiuoti ant pirštų, arenos užpildyti nepadėjo ir aptarnaujantis personalas. Pats žaidėjas savo Twitter paskyroje paskelbė sarkastišką žinutę, jog jis yra tikras žiūrovų magnetas.

liam


Tiesa yra tokia, kad mažiau žinomi žaidėjai lietuviams pasirodė neverti tokios pinigų sumos.

Nuomonės formuotojai šiam turnyrui galima sakyti neturėjo jokios įtakos, nors socialiniai tinklai tikrai buvo pilni reklamos, jiems išdalinti kvietimai atvykti į šį turnyrą. Tačiau kiek iš jų vis dėlto atvyko į areną?

Verta paminėti, kad dvejetų turnyro finalą vainikavo apdovanojimų ceremonija“, per kurią žaidėjai negavo progos net pasisakyti. Ant reklaminio stalo dailiai išrykiuoti prizai net nebuvo įteikti, žaidėjai tiesiog juos pasiėmė, nusifotografavo ir paliko kortą.

Straipsnio įvertinimas: 4 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos