Pasaulio 24 val. bėgimo čempionate triumfavo Lietuvos komanda © Pixabay nuotr.

Šeštadienį anksti ryte baigėsi Taipėjuje (Taivane) vykęs pasaulio paros bėgimo čempionatas, kuriame startavę 4 lietuviai nugalėjo vyrų komandinėje įskaitoje. Be to, pasaulio čempionu tapo ir antrą aukso medalį iš eilės iškovojo Aleksandras Sorokinas, kuris per 24 valandas įveikė 301.790 km (naujas pasaulio čempionatų rekordas – aut. past.).

Aukštas pozicijas pavyko užimti ir kitiems Lietuvos ultra bėgikams – Andrius Preibys tarp vyrų užėmė 14-tą vietą (257.789 km), o Ruslanas Seitkalijevas finišavo 21-oje vietoje (253.789 km). Vyrų komandinėje įskaitoje 813.368 km surinkę lietuviai ne tik iškovojo pirmą vietą, bet ir pagerino pasaulio čempionatų rekordą. Jau šeštame pasaulio paros bėgimo čempionate startavęs Aidas Ardzijauskas per 6 val. įveikė 58 km. Įdomu, jog iki šio čempionato, aukščiausia Lietuvos komandos pasiekta vieta buvo 16-ta.

Komandinėje įskaitoje lietuviai aplenkė antroje vietoje likusius lenkus (787.964 km), trečią vietą užėmusius Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos atstovus (771.794 km) bei dar daugiau nei 40 komandų. „Labai netikėtai laimėjome komandinį apdovanojimą, o dar ir su pasaulio rekordu. Tikrai nesitikėjome, kad galime laimėti, nes labai stiprios valstybės buvo. Be to, amerikiečiai prieš startą pranašavo kitokią rikiuotę, nežinau ar mums davė vietą dešimtuke. Esu labai patenkintas ir sveikinu Andrių bei Ruslaną“, – po finišo kalbėjo A. Sorokinas.

Pasaulio čempionas ir rekordininkas Aleksandras dalyvavo jau ketvirtame pasaulio 24 val. čempionate. 2015 metais ultra bėgikas užėmė 21-mą vietą (242.189 km), 2017 metais 26-tą vietą (243.362 km), o 2019 metais nugalėjo (278.972 km). Didėjančią konkurenciją rodo aukšti varžovų rezultatai, kadangi sidabro medalį šįkart iškovojęs graikas Fotiosas Zisimopoulosas įveikė 292.254 km, o bronzos medaliu pasidabino ukrainietis Andrii Tkachukas (284.540 km).

„Ne pirmas mano paros čempionatas, visi jie skirtingi. Šįkart nežinojome oro sąlygų varžybų dieną, nes kiekvieną dieną jos keitėsi. Pradžia buvo visai linksma, netgi galvojome mušti pasaulio rekordą (319.614 km), bet antroje pusėje pakilo vėjas, pradėjo lyti, tai varžybos tapo taktiniu išbandymu. Gerai, kad aš turėjau pranašumą, tiesiog reikėjo jį išlaikyti ir žaisti taktiškai“, – apie kilusius iššūkius pasakojo sportininkas.

Bene visas varžybas tolygiai nuo artimiausių persekiotojų tolęs A. Sorokinas išskyrė vėjo pasipriešinimą: „Viskas praėjo ganėtinai lengvai, tik gale išseko jėgos, nes bėgome atvirame paviršiuje ir reikėjo kovoti prieš iš visų pusių pučiantį vėją. Buvo ir sunkių momentų, pavyzdžiui, atėjusi naktis, pakylęs vėjas. Teko kovoti ne tik su nuovargiu. Iš kitos pusės, visiems sąlygos vienodos, tiesiog reikėjo labai atsargiai vertinti savo jėgas.“

Pasaulio čempionato organizatorius ir suteiktas sąlygas sportininkams gyręs lietuvis neslėpė, jog bėgant minčių buvo visokių: „Norėjau, kad viskas kuo greičiau baigtųsi (juokiasi). Dažniausiai galvojau apie varžovus, bandžiau skaičiuoti pranašumą, bet kartu ir kėliau klausimus – kaip sunku, kada tai pasibaigs?“

Iš viso varžybose startavo beveik 250 ultra bėgikų. 2025 metais pasaulio 24 val. bėgimo čempionatas spalio 18 d. vyks Prancūzijos mieste Albi.

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos