M. Buzelio tėvas Aidas: Matas nori šią vasarą žaisti Lietuvos rinktinėje, bet viskas priklausys nuo NBA  © „Scanpix“ nuotr.

Viena ryškiausių Lietuvos kylančių žvaigždžių – Matas Buzelis, dar kiek ankščiau paskelbė, jog jau atliko savo sprendimą ir pasirinko atstovauti Lietuvos rinktinę, nors pasiūlymų buvo gavęs ir iš JAV nacionalinės rinktinės. M. Buzelio tėvas Aidas Buzelis papasakojo apie tai, kaip klostosi jo sūnaus karjera už Atlanto.

– Ar jau dabar galima sakyti, kad pasirinkimas žaisti Lietuvos rinktinėje yra padarytas ir kaip vyko pats procesas?

– Na, nebuvo tokių kažkokių ypatingų debatų. Visų pirma, kvietimas į bet kokios šalies rinktinę yra didžiulė garbė. Kai Matas pirmą kartą gavo kvietimą į JAV rinktinės stovyklą, jis nuvyko ten, sudalyvavo. O po to atėjo kvietimas iš Lietuvos ir antras kvietimas į JAV stovyklą. Turėjome du kvietimus ir reikėjo apsispręsti, nes atsakymo laukė dvi federacijos. Tada Matas labai greitai apsisprendė, kai tik galės, į atranką atvažiuos ir jei tik bus reikalingas rinktinei, dalyvaus. Jam labai patinka europietiška krepšinio kultūra, sirgaliai, jis ir dabar žiūri Eurolygą, mato, kaip žmonės serga už savo rinktines. Taip pat Jonas Valančiūnas daug prisidėjo – jam Jonas yra didelis autoritetas ir puikus patriotizmo pavyzdys. Atsimenu, kaip Jonas sakė jam „žinoma, kad rinkis Lietuvą. Kas man ryte spurgas atneš?“ Tai pat ir Domantas Sabonis parašo jam, palaiko.

– Matas yra gimęs ir užaugęs JAV, ten jo visi komandos draugai, pažįstami. Lietuvoje nebuvo tokių socialinių ryšių.

– Matas yra gimęs Amerikoje ir jo gyvenimas yra savotiškai multikultūrinis. Išėjęs iš namų jis gyvena amerikiečio gyvenimą. Namuose jis auga ir gyvena lietuviškoje aplinkoje. Taip kad jo sprendimas buvo labai aiškus – „kai tik galėsiu ir būsiu reikalingas, aš žaisiu už Lietuvą“ ir be didelių dilemų.

– Matas priėmė sprendimą eiti į naujai sukurtą komandą ir iškarto pradėti nuo G lygos, bet visai neseniai NBA paskelbė, kad ketverius metus gyvavęs „Ignite“ projektas bus baigtas po šio sezono. Kokie buvo jūsų argumentai Mantui renkantis žaisti „Ignite“?

– „Ignite“ buvo ir vis dar yra NBA projektas. G lyga yra artimiausia, kas gali būti prie NBA – žaidžiama NBA gabaritų aikštėje, su NBA tritaškių linija, NBA kamuoliu, prieš NBA buvusius ar esamus žaidėjus. Matas nuo mažens visą laiką norėjo varžytis prieš geriausius. Tai G lyga turinti didžiausius talentus pasaulyje po NBA. Tu žaidi prieš NBA žaidėjus, kurie atsistatinėja po traumų, prieš pirmo ir antro ratų šaukimo žaidėjus, kurie laukia kol ateis jų laikas žaisti NBA, prieš geriausius buvusius studentus kurie laukia būti pašaukti ir panašiai. Tai, kad NBA priėmė verslo sprendimą nutraukti savo projektą, niekaip neturėjo įtakos ir nekeičia Mato karjeros. „Ignite“ buvo ir lieka svarbus jo karjeros etapas, kuris davė jam daug naudingų dalykų, patirties. Krepšinis niekur nedingo iš jo gyvenimo.

– Bet atsisakymas žaisti universitete atima galimybę įgyti išsilavinimą?

– NBA irgi puikiai supranta išsilavinimo svarbą, todėl visi „Ignite“ žaidėjai turi priėjimą prie Arizonos Valstijos universiteto paskaitų platformos, jie dalyvauja paskaitose nuotoliniu būdu, ir turi 10 metų, kad pabaigtų studijas. Nepaisant „Ignite“ projekto pabaigos, Matas vis dar turi tas pačias sąlygas mokytis ir baigti universitetą per 10 metų.

– Ką manote apie Mato galimybes šių metų NBA naujokų biržoje?

– Pradžioje, kai Matas dar vidurinėje buvo įrašytas pirmu numeriu, tai buvo aišku malonu, nes tai buvo jo darbo įvertinimas. O tos prognozės – jos yra tik spėjimai. Vieną dieną žurnalistams gali atrodyti vienaip, kitą rytą – kitaip. Didelė dalis jų turi limituotą priėjimą prie NBA komandų. Taip pat NBA komandos tikrai nesidalina su žurnalistais, ką jie galvoja, dažnai net slepia. Kažkokia limituota informacija išslysta. ESPN pirmo rato trisdešimtuko spėjimai kiekvienais metais pasitvirtina tik apie 50 proc. Nesvarbu, kelintas jis bus pašauktas. Svarbu yra tai, kad tu patektum į komandą, kurioje tau leis atsiskleisti ir tobulėti. Jis ir dabar, kai jam kas nors pasako, kad kas nors yra prastas NBA žaidėjas, jis puola tą žaidėją ginti – Mato filosofija yra tokia „jeigu kas nors nors kartą įžengė ant NBA parketo, tai jis jau padarė savo gyvenimo pasiekimą.“ NBA per visą istoriją yra buvę tik apie 5000 žaidėjų. Per 75 metus – tik penki tūkstančiai. Patekti į NBA yra labai sunku.

– Kai kalbama apie potencialų pirmojo dešimtuko šaukimą, ypač JAV žaidėjui, tenka didžiulis spaudimas, nuolatinis dėmesys. Jaunam žmogui ne visada lengva tai atlaikyti. Kaip sekėsi tvarkytis?

– Amerikoje žaidėjai gauna dėmesio dar vidurinėje mokykloje, žaisdami nacionalinį čempionatą, vasarą, dalyvaudami sporto aprangų finansuojamuose turnyruose, jie gauna pakankamai žiniasklaidos dėmesio. Dar jiems būnant devintokais–dešimtokais, jie jau duoda interviu. Šiaip „savęs pardavimo“ kultūra čia yra didelė. Mūsų šeimoje kažkaip nebuvo didelių problemų. Gal todėl, kad mes labai kruopščiai rinkomės komandą, kuri buvo aplink Matą. Naujos vardo ir įvaizdžio taisyklės leidžia vaikams pasirašyti sutartis su agentūromis jau vidurinėje mokykloje. Matas su „Excel Sports Management“ agentūra ir jų agentais Michaelu Tellemu ir Jeffu Schwartzu yra nuo vienuoliktos klases.

– Daug nežinomųjų kol kas, pats pasirengimo grafikas bus labai neįprastas. Ar yra kokie nors planai dėl šios vasaros, ar dar anksti kalbėti?

– Dėl šios vasaros dar yra labai daug nežinomųjų, pasirengimo grafikas labai trumpas ir neįprastas. Stovykla sutampa su NBA žaidėjų birža, tai bus labai sunku suderinti. Noras tikrai yra, tą Matas ir pasakė Kaziui Maksvyčiui, kai buvo susitikę Amerikoje. O kaip viskas bus, parodys laikas. Jeigu Matą pašauks NBA komanda, gal ji sakys, kad negali būti jokių važiavimų, o gal kaip tik sakys, kad važiuok, jeigu kviečia.

Straipsnio įvertinimas: 0 0
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...
    Komentarų šiame straipsnyje kol kas nėra...

Kitos naujienos